рус укр

Транспортування хворих по Києву, Україні, за кордоном

Транспортування хворих по Києву, Україні, за кордоном

Кожен медичний заклад намагається допомогти своїм клієнтам як планово, так и екстрено на місці виклику, або у самому медичному закладі. Але бувають ситуації, коли транспортування хворих є важливим етапом для подальшого лікування, саме тому необхідно забезпечити всі умови для того, щоб цей етап був безпечним для пацієнта, доступним та легко організованим процесом.

Транспортування пацієнтів складний процес, адже лікарі, які супроводжують його, повинні бути готові до різних ситуацій ускладнення не лише самопочуття пацієнта, а й ускладнення умов транспортування. Все залежить від ситуації, але саме перевезення хворих починається з:

  • уточнення всіх даних хворого (документів);
  • визначення точної адреси для місця перевезення;
  • огляд стану хворого медичними працівниками;
  • підготовка транспорту, ліків про всяк випадок, та розглядання всіх можливих екстрених ситуацій під час транспортування.

Медичні перевезення взагалі поділяються на 2 види - планові та екстрені. Планове транспортування стосується пацієнтів зі стабільним станом здоров'я, але яким потрібен нагляд. Це стосується лежачих хворих, яким необхідна планова госпіталізація, при необхідності огляду пацієнта клініки у іншому стаціонарі або огляд бригадою невідкладної допомоги яка забирає пацієнта за місцем виклику, при переході пацієнта з клініки до санаторію або хоспісу, а також при виписці пацієнта і необхідності його транспортуванні додому.

Екстрене транспортування проводиться при загрозі життя пацієнта, коли медичне втручання на місці не дало результатів та необхідна допомога у спеціалізованій лікарні. Такі перевезення більш тяжкий процес, адже супроводжуючим лікарям необхідно детально оглянути пацієнта, визначити його стан та забезпечити транспортування у необхідну лікарню або відділ, підтримуючи стан пацієнта, для надання подальшої допомоги. Цей вид перевезення здійснюється негайно після проведення медичних заходів на місці.

Обидва види перевезення хворих по Україні можуть здійснюватись забезпечити як державні так і приватні бригади медичної допомоги. При екстреному транспортуванні, підготовкою хворого займаються медичні фахівці, які забезпечують всі необхідні умови для його перевезення. При плановому транспортуванні, забезпечити його всім необхідним можуть як родичі, близькі так і бригада невідкладної допомоги. За необхідністю, потрібно здійснити комплекс медичних заходів для підтримки стабільного стану пацієнта. Бажано не годувати і не поїти хворого хоча б за півгодини до транспортування.

Зі сторони документального оформлення, пацієнт повинен мати при собі (при плановому перевезенні та, за можливістю при екстреному):

  • особисті документи - паспорт, картка ID;
  • медична картка, або дані про минуле лікування хворого, виписка;
  • обов'язково повинна бути письмова згода на транспортування від пацієнта, або його родичів.

Якщо ви забезпечете вільний шлях (під'їзд) для бригади медичної допомоги, це прискорить процес транспортування та зробить його більш безпечним. Всю необхідну додаткову інформацію вам надасть компанія з транспортування хворих. Також, ви можете звернутися до команди спеціалістів “Healthy Family”, які допоможуть вам вирішити проблему з транспортуванням пацієнтів безпечно та швидко.

Транспортування хворих здійснюється чітко та швидко, у випадках екстрених ситуацій та такі перевезення можуть здійснюватись по всій Україні, з одного міста в інше. Такі перевезення хворих по Україні часто рятують життя людині, адже не в кожному місті, де проживає пацієнт, є все необхідне обладнання для його лікування. Транспортування по нашій країні можуть проходити у супроводі родичів та близьких хворого, адже спеціально обладнані автомобілі просторі, та мають додаткові місця для таких випадків. Це забезпечує спокій хворому, його більш стабільний психологічний стан, особливо при екстрених ситуаціях.

Інколи, таке транспортування використовують для перевезення пацієнта в інше місто для надання йому якісних реабілітаційних заходів. Це відноситься до планового перевезення, та дає змогу підготуватися до транспортування правильно.

Виконується і перевезення тяжкохворих, а також транспортування лежачих хворих, як по місту пацієнта, так і по всій території України. Транспортування лежачих хворих часто використовують для перевезення в іншу лікарню, з медичного закладу додому та навпаки, та для перевезення в інші міста. В даному випадку, для перевезення лежачих хворих медична бригада виконує ряд дій та правил для забезпечення безпечного виносу пацієнта до автомобіля на каталках та носшах. Ноші також використовують коли:

  • пацієнти з гострим інфарктом міокарда;
  • важка хірургічна або терапевтична патологія;
  • пацієнти з гострим порушенням мозкового кровообігу;
  • пацієнти без свідомості;
  • вагітні з будь-якою патологією;
  • у пацієнта будь-який вид шоку;
  • важка травма хребта або черепно-мозкова травма.

Транспортна бригада діє згідно з наказом “Порядок надання первинної медичної допомоги” від 19.03.2018 №504. Транспортування пацієнтів вимагає особливих знань та досвіду, чуйного ставлення з боку транспортної бригади, щоб уникнути не лише фізичні пошкодження пацієнта, а й психологічне навантаження та випадки паніки. Цим займається вся бригада медичної допомоги. Одні співробітники виконують перенесенням на носилках, забезпечують їх постійне горизонтальне положення, а на сходах пацієнта виносять ногами вперед, щоб голова була вище рівня ніг, а фельдшер уважно слідкує за станом пацієнта при перенесенні. Фельдшер повинен бути з вільними руками, щоб у будь-який момент надати медичну допомогу пацієнту.

У минулих блогах ми обговорювали транспортування хворих по Києву та Україні, але більш тяжким є момент перевезення хворих за кордон. Це нервова ситуація не лише для хворого, а й близких та родичів, адже може виникнути погіршення стану хворого саме через довготривалість транспортування. Перевезення хворих за кордон здійснюється, коли пацієнту потрібно лікування у закордонного лікаря, консультація, або ж для транспортування до родичів хворого у іншій країні для подального нагляду. Точкою відправлення може бути як будь-яка лікарня в Україні, або заклад, а також з дому пацієнта. Зараз це питання найбільш актуальне, у момент бойових дій на території Україні, адже не всі лікарні та реабілітаційні центри можуть забезпечити лікування тяжкохворих та лежачих пацієнтів.

Що необхідно для транспортування хворого за кордон:

  • всі документи хворого, включаючи закордонний паспорт, або документ, який дозволяє виїзд до іншої країни;
  • повна історія хвороби пацієнта, медична картка;
  • точний адрес звідки, а особливо, куди треба перевести пацієнта;
  • бажано контактна інформація родичів для зв'язку.

Перед перевезенням хворого за кордон, лікар медичної бригади обов'язково оглядає хворого. Автомобіль повністю забезпечується всім необхідним обладнанням та ліками для екстрених ситуацій, при погіршенні стану хворого. Кваліфіковані лікарі не лише спостерігають за самопочуттям хворого, а й забезпечують інтенсивну терапію та інші процедури, такі як:

  • реанімаційні послуги;
  • ведення ліків струнним або крапельним методом;
  • штучна вентиляція легенів
  • санація дихальних шляхів та інше.

Всі автомобілі для таких перевезень сучасні, мають технічне забезпечення високого рівня(клас «С») для своєчасного та безпечного транспортування пацієнтів.

Якщо ви маєте можливість забезпечити всім необхідним пацієнта до перевезення, підготуйте одяг хворого, але не одягайте до огляду лікаря; зберіть всі необхідні документи; підготуйте ліки, якщо хворому необхідно приймати щось періодично за призначенням (попередьте про це лікаря з транспортної бригади). Важлива також і психологічна допомога пацієнту. Не проявляйте хвилювання при огляді та не заважайте бригаді робити все необхідне для забезпечення транспортування пацієнта. Все це допоможе і хворому почуватися спокійно і впевнено. Якщо ж ви супроводжувати пацієнта при перевезенні за кордон, обговоріть цей момент з менеджером компанії з транспортування хворих, вам нададуть всю необхідну інформацію. Також не забувайте попередити працівників, про все необхідне для перевезення:

  • який стан хворого;
  • які ліки необхідні;
  • критичні ситуації стану (за забезпечення транспорту всім необхідним обладнанням).

Зворотний дзвінок
Viber
Telegram
Facebook
Instagram

Зворотний дзвінок